top of page

Албум „Шанс за нови и стари спомени“ в помощ на паметта

Нарушенията на паметта, повлияващи ежедневната активност на хората са все по-значим медико-социален проблем във връзка с повишената продължителност на живот.

През 2017г. Центърът за социална рехабилитация и интеграция на възрастни с говорно-езикови нарушения при мозъчна увреда (ЦСРИГЕН) при Сдружение „Младежки алианс – Варна“ създаде помагало-албум „Шанс за нови и стари спомени“ в рамките на проект към Община Варна, предназначено за когнитивна рехабилитация на възрастни с паметови проблеми.

Помагалото е съставено от биографична част в снимки и текст, представляващи ретроспекция на значими минали събития и структурирани по начин да отразяват основни моменти на жизнения път. Предложени са идеи за упражнения за стимулиране на паметта. Екипът на ЦСРИГЕН съдейства на 20 лица с нарушения на паметта (включително начална деменция) за изготвянето на индивидуалните албуми и запозна тях и близките им с начина на приложение, упражнения и препоръки за ментално здраве.

Постигнатите резултати бяха представени на кръгла маса на 20.10.2017г пред специалисти, работещи с хора с увреждания, които горещо подкрепиха инициативата. Подкрепи се становището, че методиката „Шанс за нови и стари спомени“ предоставя възможност на възрастни с начални когнитивни нарушения за съхраняване в по-дълги срокове на информация за минали и настоящи събития, приучава към ежедневни упражнения за стимулиране на мозъчната активност.

Публикации
Последни публикации
Следвай ни
  • Facebook Classic
Търси по тагове
bottom of page